De TOM ontwikkeling bij autisme, hoe zit dit nu precies?

Een autisme spectrum stoornis gaat dikwijls gepaard met sterke kanten of talenten, zoals een scherp oog voor detail, een unieke eigen logica en het doorgrondig onderzoeken van de wereld. Ook is het kenmerkend voor kinderen en jongeren met een autismespectrum stoornis dat hun Theory of Mind (TOM) zich anders ontwikkelt.

De TOM is het vermogen om ons in de belevingswereld van de ander te kunnen verplaatsen. Het stelt ons in staat om een voorstelling te maken van dat wat in het hoofd van een ander omgaat. Voor sommige kinderen met een diagnose autisme is dit inzicht minder van zelfsprekend.

Bij Atlas Jeugdhulp maken we gebruik van verschillende onderzoeksmiddelen, zoals de Autism Diagnostic Observation Scale, om onder andere uitspraak te kunnen doen over de ontwikkeling van de TOM bij een kind of jongere. Maar een onderzoek omvat meer dan dat; wilt u weten hoe dit precies in elkaar steekt? Of heeft u vragen over behandelingsmogelijkheden? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.