Bas is 13 jaar oud en laat problematisch gedrag zien tijdens het leerling-vervoer waardoor hij niet meer naar school kan…
Bas is een jongen van 13 jaar oud. Hij heeft een lastige thuissituatie en verblijft op dit moment in een (crisis)pleeggezin. Vanwege zijn persoonlijke situatie ervaart hij veel onrust en laat hij binnen het leerling-vervoer complex en problematisch gedrag zien. Door dit gedrag mocht hij niet meer naar school en kwam hij veelal thuis op de bank te zitten. Een onwenselijke situatie.
Na overleg met de gemeente is Atlas ingezet om hem tijdens het leerling-vervoer te begeleiden en ondersteunen. Inmiddels kan Bas weer naar school, is hij in contact met leeftijdsgenoten en krijgt hij de mogelijkheid om zoveel mogelijk ‘gewoon’ mee te doen.
Voor veel kinderen en jongeren speelt het sociaal leven zich af op school. Ze leggen hun contacten voornamelijk binnen de schoolmuren. Daar maken ze vrienden en leren ze afstemmen en omgaan met andere leeftijdsgenoten. Erg belangrijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Samen met Bas hebben wij gekeken hoe hij signalen kan opmerken. Hoe kan hij zelf herkennen dat hij onrustig is of boos dreigt te worden. Wat voor acties kan hij zelf ondernemen op deze momenten. Wat is helpend? Hoe kan hij bij andere kinderen aangeven wanneer hij even tijd nodig heeft of even met rust gelaten wil worden. Samen met de andere kinderen/leerlingen hebben we afspraken gemaakt. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we rekening met elkaar houden en wat is daarvoor nodig?
Inmiddels heeft Bas al een aantal keer zonder begeleiding deel kunnen nemen aan het leerling-vervoer. Hij heeft een grote interesse in vrachtwagens en zijn droom is dan ook om uiteindelijk vrachtwagenchauffeur te worden. Wanneer Bas zonder Sophie op pad gaat, maakt hij lijstjes die hij de volgende dag met trots kan presenteren. Hoeveel vrachtwagens is hij onderweg naar school tegengekomen? Welke kleuren hadden de vrachtwagens en van welk merk was het? Een Volvo, Renault of een DAF? Het helpt hem om rustig te blijven en Sophie is inmiddels een heuse vrachtwagenkenner geworden…
Wil jij meer informatie over onze ondersteuning en begeleiding? Neem contact op met Atlas Jeugdhulp via 088-3210111 of info@atlasjeugdhulp.nl.