Advies en ondersteuning op school

Problemen in de thuissituatie hebben invloed op de onderwijsprestaties van kinderen en hoe kun je hier als docent mee omgaan?

Atlas is specialist in opvoedondersteuning en het systeem rondom een kind. Onze collega's komen al jaren in thuissituaties. Wij hebben veel kennis en ervaring in huis over wat er allemaal kan spelen. Deze kennis zetten wij in om scholen en andere organisaties, zoals een kinderopvang, te ontlasten door:

  • ondersteuning bij individuele problematiek bij leerlingen;
  • inzet als schaduwcoach;
  • het geven van advies;
  • kennisdeling over specifieke onderwerpen aan een team van docenten of pedagogen;
  • kennisdeling aan kinderen of ouders op een informatiemiddag of -avond;
  • wekelijks of maandelijks spreekuur op school.

Het kan bijvoorbeeld best een uitdaging zijn om een prikkel- of hooggevoelig kind in de klas te hebben en tegelijkertijd nog 30 andere leerlingen. Hoe kun je door bepaalde aanpassingen in de klas al een groot verschil maken? Daar kunnen wij jullie bij helpen.

Bij Atlas spreken we liever niet van diagnoses zoals ADHD of autisme (ASS) maar van kenmerken die horen bij een kind of bij een beeld van ADHD of ASS. Samen met een docent en eventueel ouders ontwikkelen wij een handleiding voor een kind op school zodat het kind zich fijn voelt op school en zich veilig verder kan ontwikkelen. Mochten er meerdere kinderen zijn die prikkelgevoelig zijn dan kunnen wij een psycho-eductiegroep bieden waarin wij kinderen en eventueel ouders handvatten geven om te leren omgaan met bijvoorbeeld prikkel- of hooggevoeligheid. Het mooie is dat er ook een lotgenoten groep ontstaat en dat kinderen gaan voelen en ervaren dat zij niet de enige zijn die dit voelen of ergens tegenaan lopen. 

De onderwerpen, waarvoor je ons in kunt zetten, zijn heel breed. Kenmerken die passen bij het beeld van ADHD, autisme en hoogbegaafdheid maar ook rouw en verlies, hechting, het jonge kind, de 1e 1000 dagen, eetproblematiek, anderstalige begeleiding, cultuursensitiviteit en hooggevoeligheid.

Benieuwd of wij iets voor jullie school of organisatie kunnen betekenen? Het is maatwerk dus wij stemmen ons aanbod graag af op jullie vraag.

Neem voor meer informatie contact op met onze manager Monique Damen via damen@atlasjeugdhulp.nl.