Roos is 8 jaar oud als zij bij Atlas komt vanwege grote, emotionele uitbarstingen.

Niet alleen Roos maar het hele gezin heeft hier behoorlijke last van. Roos is de oudste van het gezin. Soms duren deze uitbarstingen wel drie kwartier. Het is een combinatie van huilen, schreeuwen, slaan en met spullen gooien.

Dit heeft invloed op het hele gezin. Iedereen gaat op zijn tenen lopen en voelt de onmacht. We starten met de omgang met boosheid en overprikkeling. Ouders gaan aan de slag met het erkennen van de emoties van hun kind. Begrijpen, benoemen en het zien van de emoties. Zij leren dat dit niet direct hoeft te betekenen dat je “toegeeft” aan de emoties.

Stap 2 is het verstevigen van het team dat ze vormen met elkaar. Manieren vinden om te bespreken wat er gebeurt, wat zien ze bij elkaar? En vervolgens samen andere manieren vinden om met de situatie om te gaan. Tijdens de ambulante begeleiding wordt er ook meegekeken vanuit de GGZ. Bij classificerend onderzoek worden kenmerken van autisme gezien maar onvoldoende om tot classificatie te komen. Wel heeft dit proces bij ouders ogen geopend over de kenmerken van hun dochtertje en haar probleemgedrag.

Tijdens de ambulante begeleiding gaan we aan de slag met de methode “Geef me de vijf”. Dit wordt door ouders erg helpend ervaren. Via ‘Geef me de vijf’ is het mogelijk om de kern van problemen als volle hoofden en overprikkeling beeldend te omschrijven. Er volgen direct handvaten voor ouders. Wat kun je doen bij welke signalen van je kind? Ouders geven aan dat zij met de handvatten voldoende grip gaan krijgen om de stabiele situatie in huis te verbeteren. We volgen het gezin nog even op afstand en merken dat de situatie nu structureel is verbeterd.

Wil jij meer weten over onze begeleiding bij emotieregulatie? Neem contact op via 088-3210111 of info@atlasjeugdhulp.nl.