Julian heeft moeite met sociale contacten en het verwerken van prikkels

Julian wordt bij ons aangemeld omdat hij het lastig vindt om de prikkels te verwerken van school en het soms mis gaat met sociale contacten met leeftijdsgenootjes. Er is veel strijd en samenspel mond vaak uit in een ruzie. Bij aanmelding is Julian 5 jaar oud en zit in groep 2 van een reguliere basisschool.

Het is een heerlijk kind. Een écht buitenkind. Hij vindt het heerlijk om te skeeleren en te voetballen. En als het weer het niet toelaat dan kan hij zich binnen ook prima vermaken met zijn playmobile. Ouders willen heel graag handvatten om Julian te helpen om de prikkels te verwerken van school en om vriendschappen te sluiten. Er zijn vermoedens van ASS en gedurende de ambulante bgeleidig zal het GGZ onderzoek plaatsvinden.

Omdat er duidelijke signalen zijn, wordt de hulpverlening aangepast op ASS, ook al is de diagnose (nog) niet gesteld. Duidelijke picto’s worden zowel thuis als op school ingezet. Dit geeft al meer rust. En in overleg met school worden er rustmomenten gedurende de schooldag aangeboden. Twee keer 10 minuten per dag, mag Julian een muziekje luisteren in een ander lokaal. Julian zit in de buurt van de juf, vooraan, zodat de juf meteen kan anticiperen als Julian dit nodig heeft. Naast deze structuur gaan wij ook met Julian in gesprek over emoties, wat voel je bij welke emotie en hoe handel je daarbij. Dit gaat in kleine stapjes en per emotie.

Elke week komt er een klein gesprek en we merken, dat naarmate het vertrouwen groeit, Julian steeds meer durft te vertellen over school. Wat is er gebeurd en wat was niet fijn. Enorm knap dat het Julian lukt om hier woorden aan te geven. Elke week geef ik samen met Julian een terugkoppeling aan ouders. Zodat zij ook weten wat er speelt en hierin ook een kort lijntje met school kunnen leggen.

Gedurende het traject is Julian zes jaar geworden en getest op ASS. De diagnose ASS wordt gesteld. Julian voelt dat hij anders is dan zijn broer en zus. Samen gaan wij de informatie voor het kind over ASS doornemen en wij betrekken hierin ook broer en zus. Zodat ook bij hen  meer inzicht komt.

Julian maakt een grote groei door. Hij kan inmiddels emoties herkennen, erkennen, aanvoelen en reageren op de emoties. En zelfs bij leeftijdsgenootje gaat hij deze emoties herkennen. We hebben veel samen.geoefend op dit vlak. Oefenen met rollenspellen en vervolgens het geleerde in praktijk uitvoeren en nabespreken.

Na een periode van nog geen jaar, is Julian rustiger geworden. Hij kan beter naar uitleg luisteren van ouders en zijn juf en hij is minder gefrustreerd. Hij heeft zelfs twee vrienden op school, wordt uitgenodigd op kinderfeestjes en heeft spreekt af om na schooltijd met vrienden te spelen.Julian is blij met de behaalde doelen. 

Wil jij meer informatie over wat Atlas Jeugdhulp voor jou kan betekenen? Wij geven graag vrijbijvend advies. Voor meer informatie kun je contact opnemen via 088-3210111 of info@atlasjeugdhulp.nl.