In gesprek met onze nieuwe collega, gezinsbegeleider, Charleen

We hebben je al met meerdere collega’s van ons kennis laten maken in onze rubriek ‘In gesprek met’. Vandaag delen wij het verhaal van Charleen. Zij start binnenkort bij Atlas Jeugdhulp en stelt zich graag aan jou voor.

Wie ben je?

Mijn naam is Charleen David, ik ben 29 jaar en ik woon in Wijk bij Duurstede samen met mijn vriend. Ik heb de studie hbo Maatschappelijk werk en Dienstverlening afgerond. Tijdens en na mijn studie periode heb ik ervaring opgedaan bij een zorginstelling. In deze zorginstelling wonen kinderen die om verschillende redenen niet thuis kunnen wonen. Op deze zelfde locatie word ook dagbesteding aangeboden voor (jong)volwassenen met een beperking. Vervolgens heb ik gewerkt bij een beschermd wonen omgeving. Hier wonen mensen vanaf 18 jaar met een psychische kwetsbaarheid en/of verslavingsproblematiek. De laatste werkervaring was in de functie als gezinswerker waarbij ik gezinnen hielp op verschillende leefgebieden.

Waarom maak jij de keus om bij Atlas te gaan werken?

Bij mijn laatste werkgever bood ik als gezinswerker ondersteuning aan gezinnen die vragen hadden over de opvoeding, schulden, gedragsproblematiek van kinderen, de omgang met een beperking, psychische klachten, echtscheiding, huiselijk geweld en meer. Zoals je leest, zijn dat veel verschillende leefgebieden.

Ik ben in diezelfde periode opgeleid tot groepsleider voor de zogenoemde ‘Pittige Jaren cursus’. De Pittige Jaren cursus is voor ouders met kinderen tussen de 3 en 8 jaar die pittig gedrag hebben. Hierbij merkte ik dat ik energie kreeg als ik gezinnen kon ondersteunen met opvoedvragen. Het was mijn uitgangspunt om de opvoedvaardigheden van de ouders te versterken en de ontwikkelingsmogelijkheden van het kind of de jongere te vergroten.

Bij Atlas Jeugdhulp zie ik veel ruimte om hier verder mee aan de slag te gaan. De visie van Atlas "iedereen de ruimte geven om zichzelf te zijn en om zich op een eigen manier te ontwikkelen" past ook bij mij als persoon en bij hetgeen wat ik belangrijk vind in het contact met zowel de gezinnen die ik tegenkom als met mijn collega's. Daarnaast vind ik het interessant dat Atlas een groeiende organisatie is en help ik er graag aan mee om de naamsbekendheid van de organisatie te vergroten. Om zo de organisatie verder te laten ontwikkelen.

Wat zijn de leukste kanten van jouw werk?

Ik vind het ontzettend leuk om met gezinnen te werken aan een duurzame verbetering zodat zij zelf aan de slag kunnen met de inzichten die ik ze mee kan geven. Deze zoektocht 'samen' vind ik een leuke uitdaging. Daarbij vind ik het belangrijk om uit te gaan van de mogelijkheden en ideeën van het gezin en waardeer ik de openheid van ouders en kinderen over hun situatie. Het is zo mooi om te zien dat de gezinnen mij toelaten in hun gezinssituatie en dat ik met hen mee mag denken.

Als je één ding zou mogen veranderen binnen de jeugdhulp, wat zou je dan veranderen?

Wat ik zou toevoegen is meer gesprekken met voornamelijk kinderen waarbij de jeugdhulp al is afgerond. Hierbij zou ik naar hen luisteren en vragen hoe zij die periode van begeleiding hebben ervaren:  "Wat heeft jou geholpen in die periode? Wat had je graag anders gezien? Wat heeft voor jou het verschil gemaakt? Als je iets mag meegeven aan de hulpverlening, een tip, wat zou dat dan zijn?" Ik verwacht dat hun ervaringen waardevolle informatie kan bevatten over hoe de hulpverlening nu georganiseerd is en hoe dit verbetert kan worden.  

Waar word jij gelukkig van?

Als ik naar mijn werk kijk, dan wordt ik blij als ik kan aansluiten bij de hulpvraag van het gezin. En dat het samen met het gezin lukt om inzichten te krijgen en een duurzame verandering te weeg te brengen. Op privé gebied kan ik enorm genieten van het bijzijn van familie en vrienden. Daarnaast houd ik van koken en cultureel eten te ontdekken.