In gesprek met onze nieuwe Videohome trainer en Ambulant gezinsbegeleider Marjolein

Vandaag gaan we in gesprek met Marjolein, Ambulant gezinsbegeleider bij Atlas Jeugdhulp. Zij begint deze week bij Atlas Jeugdhulp en wij zijn heel benieuwd waarom zij de overstap naar onze organisatie heeft gemaakt.

Wie ben je?

Mijn naam is Marjolein Ditmar, 49 jaar en moeder van twee volwassen dochters die studeren en thuis wonen. Voordat ik de overstap naar Atlas Jeugdhulp maakte werkte ik ruim 13 jaar als Ambulant Thuisbegeleider en Videohome Trainer in Zeist. Na mijn opleiding HBO-SPH(Jeugd) ben ik ook een paar jaar groepsleidster geweest met kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar, in de crisisopvang en van een observatiegroep.
 

Waarom heb jij de overstap gemaakt naar Atlas Jeugdhulp?

Ik kom bij Atlas Jeugdhulp werken, omdat ik me graag alleen wil richten op gezinsbegeleiding en opvoedondersteuning. Mijn vorige baan was erg breed en gericht op verschillende doelgroepen en met diverse hulpvragen, waaronder veel regelzaken. Na het behalen van mijn SKJ registratie en de gevolgde trainingen voor het praktijkprogramma, zoals de richtlijnen jeugdwet, merkte ik dat ik meer  verdieping wilde in mijn werk en dat ik mij meer wilde toespitsen op gezinsbegeleiding.
 

Wat kunnen wij van jou verwachten?

Ik omschrijf mezelf als volgt:

  • Rustig
  • Flexibel
  • Pro actief
  • Planmatig
  • Gestructureerd
  • Observerend
  • En ik overzie het grote geheel snel

Daarbij werk ik graag transparant en vind ik afstemmen en evalueren met het gezin en betrokken hulpverleners zeer belangrijk. Waar mogelijk, kijk ik ook met het gezin naar het inzetten van het sociale netwerk van het gezin, omdat dit versterkend werkt in hun ontwikkeling. Zo kan ik hen nog beter ondersteunen.
 

Wanneer sta jij in je kracht?

Als ik ouders of een gezin zo kan ondersteunen of motiveren om samen stappen te maken in de richting waar zij ,met elkaar, naar toe willen. Door gebruik te maken van de videohome training kan ik vaak beeldend inzichtelijk maken hoe de interactie verloopt tussen gezinsleden. Dit zegt vaak meer dan heel veel woorden. Het werkt bijvoorbeeld als een onzekere ouder door de beelden ziet dat zijn/haar benadering goed werkt bij het kind. Op die manier kan ik samen met het gezin overleggen wanneer bepaalde benaderingen nog meer worden ingezet. Maar ik kan ook reflecteren met collega’s en mijn partners in mijn netwerk waarbij we gebruik maken van elkaars expertise.


Ik kijk ernaar uit om bij Atlas Jeugdhulp mijn kennis te kunnen delen met gezinnen en collega’s en om ook van hen weer te leren.