In gesprek met ambulant gezinsbegeleider Linda

Vandaag leren we Linda kennen. Zij werkt sinds kort bij Atlas Jeugdhulp en deelt haar verhaal met jou.

Wie ben je?

Ik ben Linda Taal; 29 jaar en opgegroeid in Nieuwegein. De meeste mensen omschrijven mij als vrolijk en lief met een vrije geest. Dat vind ik wel een mooie omschrijving van mezelf. Verder ben ik positief ingesteld, heb ik een zorgzaam karakter en focus ik me op het goede in mensen. Regelmatig hoor ik dat ik een 'ander perspectief heb op de dingen'. Ook vind ik oprechtheid en rechtvaardigheid belangrijk. Dat maakt dat ik soms wat andere keuzes maak dan andere mensen.

Wat is jouw grootste passie?

Mijn grootste passie vind ik in het vakgebied van de ambulant gezinsbegeleider. Ik vind het bijzonder dat gezinnen hun meest persoonlijke dilemma’s met je durven te delen en dat je daar dan mee aan de slag mag gaan. Verder vind ik het de ware kunst van de gezinsbegeleider om de juiste snaar te vinden bij het gezin en hen uit te dagen een weg richting de oplossingen te bewandelen. Erg veelzijdig en enerverend. En goed voor mijn ikigai. Dit is een japans concept dat staat voor je passie waarin vier elementen samen komen; waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft, waarvoor je betaalt kunt worden en waar je goed in bent. Kortgezegd: je reden om uit bed te komen.

Verder haal ik veel voldoening uit het creëren van ‘vrijplaats momenten’, waar ik in mijn vrije tijd aan bijdraag. Dat zijn momenten waarop mensen samen komen om allerlei creatieve activiteiten met elkaar te ondernemen; zoals dansen, slacklinen (koorddansen) en flow arts (hula hoop, poi).

Als jij iets zou mogen veranderen binnen de jeugdhulp, wat zou dat zijn?

De marktwerking, omdat dit zulke ongelukkige gevolgen heeft. Gevolgen zoals:

  • Gemeentes en zorgverzekeraars die onhaalbare eisen stellen aan de instellingen en op de prijs gaan drukken;
  • Het sluiten en weer opnieuw opbouwen van instellingen;
  • De concurrentiestrijd en het gevecht om tarieven;
  • De commercialisatie (waarbij geld het belangrijkste wordt en hierdoor de kwaliteit van de hulpverlening gaat overstemmen). 

Waarom heb jij gesolliciteerd bij Atlas Jeugdhulp?

Ik solliciteerde bij Atlas Jeugdhulp, omdat de organisatie mij in gedachten en gevoel aantrok. Dat gebeurde nadat ik Laura Schalkwijk ontmoette. Zij werkt als ambulant begeleider en behandelcoördinator bij Atlas Jeugdhulp en ik kwam haar tegen bij de overdracht van een casus. Zij liet een goede indruk bij me achter over de organisatie. Via contact met collega’s bij Atlas Jeugdhulp kwam ik erachter dat ik me erg kan vinden in de visie en werkwijze. Daarom ben ik zo verheugd om te mogen bijdragen aan de groei van Atlas Jeugdhulp.  

Waar ben jij het meest trots op?

Waar ik het meest trots op ben is de weg die ik heb bewandeld op gebied van zelfontwikkeling. Zelf ben ik veel bezig geweest met mijn diepste drijfveren en dat heeft gezorgd voor een stevig kompas voor mezelf. Verder ben ik heel trots op waar ik nu sta als gezinsbegeleider; op de kennis en vaardigheden die ik heb ontwikkelend en de trajecten die ik heb mogen begeleiden.