In gesprek met Laura

In deze rubriek 'In gesprek met' gaan wij in gesprek met medewerkers bij Atlas Jeugdhulp die hun verhaal delen. Vandaag spreken wij met Laura. Zij is werkzaam als Ambulant gezinsbegeleider bij Atlas Jeugdhulp en verteld je daar meer over. 

Wie ben je?

Mijn naam is Laura Schalkwijk, 40 jaar, getrouwd en moeder van twee lieve kinderen; één jongen van 14 jaar en één meisje van 11 jaar. Momenteel ben ik al ruim 16 jaar werkzaam binnen gezinnen. In september 2017 ben ik bij Atlas Jeugdhulp gestart als Ambulant gezinsbegeleider waarbij ik in vier jaar tijd het ambulante team heb zien uitbreiden van één persoon (ikzelf) naar zes medewerkers. Ook nu zie ik nog steeds veel groeimogelijkheden met het ambulante team voor in de toekomst.


Waarom werk jij bij Atlas?

Waarom ik bij Atlas werk is, omdat Atlas een jonge, groeiende organisatie is waarin de ruimte is om eigen ambities te volgen. Dat past goed bij mijn gedrevenheid en inzet in het werk. Dat maakt dat ik kansen zie en deze ook benut in de organisatie. Hierdoor blijf ik mezelf ontwikkelen binnen mijn werk, maar ook als persoon. Ik vind het mooi dat er binnen Atlas zoveel ruimte is tot die zelfontwikkeling.


Wat is jouw rol bij Atlas?

Bij Atlas vervul ik de rol als ambulant gezinsbegeleidster waarbij ik coördinerende taken uitvoer. Binnen de functie werk ik 36 uur en vervul ik verschillende taken. Grotendeels werk ik bij de gezinnen thuis. Daar bied ik opvoedondersteuning in het breedste zin van het woord. Dit kan betekenen dat ik een kindje help dat is gediagnosticeerd met autisme bij het maken van een dag-structuur.

Ook kom ik bijvoorbeeld bij gezinnen met gezinsleden die een diagnose hebben waarbij er sprake is van een vervelende echtscheiding. Het kan in die thuissituaties er gespannen zijn.

In mijn rol als ambulant gezinsbegeleidster werk ik in vertrouwen met het gehele gezin. Zij hebben de key in handen, maar ik help hen om deze te vinden en goed in te zetten. Ik help hierbij ouders en kinderen om in hun kracht te gaan staan en daarna zelfstandig weer verder te gaan. Als ik dit met een gezin mag bereiken in het proces dan geeft dit mij een mooie voldoening in mijn werk.

Daarnaast heb ik ook een coördinerende rol. Hierbij heb ik veel contacten met gemeentes met betrekking tot onder andere de aanmeldingen van gezinnen. Daaropvolgend doe ik de screenings van de aangemelde gezinnen en zorg dat ze bij het ambulante team onderverdeeld worden. Van deze taken krijg ik ook veel energie.


Hoe ziet jou werkdag eruit?

Binnen het werken als ambulant gezins-begeleidster is altijd één ding zeker. Geen enkele dag is hetzelfde. En het gaat niet altijd zoals je het van te voren gepland hebt. De doelgroepen in mijn werk lopen namelijk enorm uiteen. Van peuter tot pubers en van hoogopgeleide ouders tot laagopgeleide ouders. We komen in heel veel verschillende huishoudens en bieden in elk individueel gezin maatwerk. Dit doen we met als doel: Positieve structurele verbetering in de opvoedsituatie. In welke vorm dan ook.

Als ik dan kijk naar een gemiddelde dag dan begint het vaak met mijn telefoon en e-mail checken. Zijn er bijvoorbeeld nog wijzigingen of afmeldingen binnengekomen? En wat staat er in mijn agenda gepland voor vandaag? Vervolgens werk ik mijn agenda taken af. Deze taken kunnen bestaan uit het terugbellen van mensen, het schrijven van plannen en kijk ik of er bij iedere ingeplande afspraak een collega staat ingeroosterd. Als ik dit heb gedaan, maak ik een to-do lijst voor mezelf voor die dag en bereid ik mijn huisbezoeken voor.

Dan volgen de huisbezoeken. De huisbezoeken in de ochtenden zijn vaak alleen met ouders. Hierbij voer ik ouder-gesprekken en evaluaties. Daarnaast vinden onder schooltijd vaak overleggen plaats met andere betrokken hulpverleners van Atlas Jeugdhulp. De huisbezoeken in de middag of in de avond zijn vaak met de kinderen. Ik heb dan een gesprek of een activiteit gepland met het individuele kind of de kinderen samen. Daarnaast voer ik tijdens die afspraken ook vaak gesprekken met ouders en kinderen samen.


Hoeveel huisbezoeken doe jij per dag?

Op een dag heb ik maximaal vier à vijf huisbezoeken. Deze bezoeken probeer ik zoveel mogelijk achter elkaar aan te plannen, zodat ik daarna tijd heb om deze bezoeken uit te werken. Ook schrijf ik na de bezoeken met gezinnen rapportages waarin ik aan hen terugkoppel wat we hebben besproken en welke afspraken er zijn gemaakt.

Gemiddeld heb ik ééns in de week een gesprek met het gezin van anderhalf uur. Toch kan dit wel een wisselen. Soms kom ik bij het ene gezin één uur en blijk ik bij het andere gezin twee uur. Dat hangt af van wat het gezin nodig heeft. Daarbij heb ik met gezinnen die in de afrondingsfase zitten niet meer iedere week een gesprek.

Tussen de huisbezoeken door check ik mijn e-mail en telefoon. Ik heb namelijk met veel ouders de afspraak dat ik bereikbaar voor hen ben als er iets aan de hand is binnen het gezin. Als het dan nodig is bel of mail ik hen terug terwijl ik in de auto zit of thuis ben na de huisbezoeken. Tijdens huisbezoeken staat mijn telefoon daarentegen wel op stil en neem ik niet op. Ik vind namelijk dat ouders en kinderen tijdens mijn aanwezigheid de volle aandacht verdienen. Dat verwacht ik ook terug van hen.